You are currently viewing יישור שיניים שקוף – שאלות ותשובות.
Portrait of beautiful patient holding orthodontic retainers in dental clinic

יישור שיניים שקוף – שאלות ותשובות.

מאיזה חומר עשויים הסדים השקופים, ועד כמה הוא בטוח לשימוש?

סדים שקופים עשויים מפלסטיק רפואי. זהו חומר שעבר בדיקות קפדניות של רשות המזון והתרופות הפדראלית של ארצות הברית ושל משרד הבריאות בארץ, ונמצא בטוח באופן חד משמעי לשימוש בפיותיהם של בני אדם. החומר עמיד במיוחד ושומר על שקיפותו למשך תקופה ממושכת.

מבחינה אסתטית, מה היתרון של סדים שקופים בהשוואה לסדים לא שקופים?

ישנם מספר יתרונות מהותיים לביצוע טיפול יישור שיניים עם סדים שקופים. ראשית, הסדים שקופים ואינם נראים לחלוטין, כך שאדם שעומד מול אדם אחר אשר בפיו סדים שקופים, לא יבחין בהם, אלא אם כן יאמר לו במפורש. יתרון נוסף הוא העובדה שניתן להסיר את הסדים, דבר המאפשר לבצע ניקיון שיניים איכותי ויסודי כולל אפשרות לשימוש בחוט דנטלי ביעילות ובקלות. יתרון זה משמעותי במיוחד עבור מטופלים בוגרים אשר נוטים לפתח דלקות חניכיים, ואצלם שימוש במכשיר שמאפשר ניקוי טוב הוא בעל חשיבות עליונה.

יתרון נוסף טמון בעובדה שכל הטיפול מתוכנן מתחילתו ועד סופו באופן ממוחשב ומאפשר להציג למטופל מראש את התוצאה הצפויה ולחזות מראש את מועד סיום הטיפול. כיום יכולת החיזוי והתכנון מאפשרת לנו האורתודונטים להציע טיפול באמצעות סדים שקופים, גם לבני נוער ולא רק למטופלים בוגרים.

האם סדים שקופים מתאימים לכל מטופל? האם הם בהכרח האופציה הטובה ביותר?

ניתן לטפל כמעט בכל מקרה עם סדים שקופים. אמנם השימוש בסדים שקופים היא לאו דווקא האופציה הטובה ביותר, אך באופן חד משמעי היא עדיפה מבחינה אסתטית ומבחינת חוויית הטיפול.

האם כל טיפול עם סדים שקופים הוא גם ממוחשב?

כיום כל טיפול עם סדים שקופים כולל שלב תיכנון ממוחשב, אך קיים הבדל משמעותי בין החברות אשר מייצרות את הסדים. קיימות חברות המאפשרות לרופא לבצע באופן אישי את כל שלבי התכנון ולהביא לידי ביטוי את המומחיות שלו כמומחה, וזאת בהשוואה לחברות בהן הרופא מעורב חלקית או לא מעורב בכלל ולמעשה הטיפול נקבע ע"י טכנאי. חשוב מאוד שלרופא המומחה תהיה שליטה מלאה על הטיפול עוד משלב התכנון שכן המומחה יודע מה הן המגבלות הביולוגיות של תנועת השיניים ואילו תנועות הן ריאליות לביצוע ואילו לא. תכנון נכון וקפדני אשר מתבסס על עקרונות ביולוגיים מאפשר להגיע לתוצאה מושלמת וצפויה.

הלכה למעשה, מהו ההליך ובאילו נקודות נכנס המחשב לתמונה?

בשלב ראשון תתבצע בדיקה יסודית שתכלול אבחנה מפורטת של מצב השיניים והבעיות אותן נרצה לתקן. הבדיקה תתבסס הן על המצב הקליני של המטופל והן על צילומי רנטגן משלימים. מרגע שהתקבלה החלטה בנוגע למטרות הטיפול והדרך להשיגן, תבוצע סרקה דיגיטלית של שיני המטופל. זוהי סריקה המאפשרת לייצר תמונת תלת מימד של עמדת השיניים בפה המטופל. מודל תלת מימדי זה מועבר לחברה אשר מייצרת את הסדים השקופים, וכאן מתחיל תהליך התכנון הממוחשב אשר אורך כמספר ימים שבמהלכם נבחנות מספר חלופות טיפול, עד להגעה לתוצאה ממוחשבת משביעת רצון. תוצאה זו מודגמת למטופל על גבי צג מחשב במהלך פגישה נוספת למטרת אישור הטיפול. ברגע שהתוכנית מאושרת, מתחיל תהליך ייצור הסדים ושליחתם לארץ. סך כל התהליך אורך כ-30 ימים.

מהם היתרונות העיקריים שנותן ההליך הממוחשב לעומת הליך שאינו ממוחשב?

תכנון ממוחשב מגביר את רמת הדיוק של הטיפול, ומאפשר חיזוי של תוצאת הטיפול שלא היה מתאפשר באמצעים אנלוגיים. חיזוי כזה מאפשר לרופא לקבל החלטות מושכלות בנוגע לאופן הטיפול. ההדמיה מאפשרת לרופא להעריך את עמדת השיניים הסופית ולבחון לבד, או עם קולגות, או אפילו עם המטופל עצמו, האם התוצאה מקובלת ורצויה. במקרים מסויימים אפשר לבצע תכנון של מספר חלופות טיפול במקביל ולבחור את המוצלחת ביותר. החופש לבצע בחירה מבוססת נתונים מהווה יתרון עצום. התכנון אף מאפשר לדעת מראש את מספר שלבי הטיפול המוצע ועל סמך נתון זה להעריך בצורה די מדויקת את משך הטיפול.

האם כל רופא שיניים יודע לעשות את ההליך? מהו בעצם ההבדל בינו לבין מומחה לאורתודונטיה?

מבחינה חוקית, מותר לכל רופא שיניים כללי, מיום שקיבל רשיון לעסוק ברפואת שינים, לבצע את ההליך. ואולם, לכל חברה אשר משווקת את הסדים השקופים יש קורס הכשרה וקורסי המשך משלה, אשר בעבר היו ניתנים רק למומחים ביישור שיניים ולסתות. בשנים האחרונות בכדי להגדל את היקף המכירות, פונים לכלל רופאי השיניים.

מומחה באורתודונטיה, יישור שיניים ולסתות, הוא רופא שיניים שעבר תקופת הכשרה נוספת, לאחר לימודי רפואת השיניים. מדובר בתקופת לימודים של כ- 4 שנים מלאות בהן עבר על כל החומר התיאורטי העדכני בתחום יישור השיניים, ביצע טיפולי יישור שיניים בעשרות מקרים מורכבים, ונחשף לעוד מאות מקרים בליווי מומחים ותיקים. על מנת לדייק נביא את ההגדרות שקבעה האגודה האורתודונטית בישראל:

"מומחה ליישור שיניים ולסתות (אורתודונט) בישראל הינו רופא שיניים בעל רישיון תקף לעסוק ברפואת שיניים, שלמד בתוכנית התמחות בארץ או בחו"ל במוסד המוכר על ידי המועצה המדעית של ההסתדרות לרפואת שיניים (הר"ש) ועבר בהצלחה את בחינות המומחיות מטעם משרד הבריאות. לכל מומחה ישנה תעודה מטעם משרד הבריאות או המועצה המדעית של הר"ש המעידה על היותו מומחה וכן מספר תעודת המומחה. למרות שכל רופא שיניים, שאינו מומחה, רשאי לעסוק בכל תחומי רפואת השיניים כולל אורתודונטיה, הוא אינו רשאי (על פי החוק) לכנות עצמו אורתודונט, רופא ליישור שיניים או כל כינוי דומה שיש בו כדי להטעות את הציבור" 

האם ישנה חשיבות גם למעבדה/חברה שמייצרת את הסדים ושעימה הרופא עובד? מדוע?

בהחלט, קיימת חשיבות לחברה אשר מייצרת את הסדים מכיוון שישנה חשיבות רבה לדיוק בשלב התכנון וייצור הסדים. חשוב מאוד החומר שממנו עשויים הסדים ויציבותו, שעשוי להשתנות מחברה לחברה.

החברה המובילה כיום בתחות הנה חברת אינביזליין. זוהי חברה מארה"ב אשר ייסדה את השיטה ולמעשה מהווה את חוד החנית בפיתוח בתחום יישור השיניים באמצעות סדים שקופים. אם נחזור לשאלה הקודמת, חברה זאת מאפשרת לרופא שליטה מלאה על תיכנון הטיפול בכל שלביו.

האם מדובר בהליך יקר משמעותית מיישור שיניים "רגיל"?

ליישור שיניים באמצעות סדים שקופים יתרונות רבים, כפי שצוין לעיל. הפיתוחים שאיפשרו להגיע לעליונות הזאת דרשו השקעת משאבים רבים וכל זאת במטרה לספק את הטיפול הטוב ביותר למטופל. איכות גבוהה יותר באה לידי ביטוי גם בעלויות הטיפול הגבוהות בהשוואה לטיפול עם מכשירים מתכתיים רגילים.

ד"ר גפני, לסיום – כיצד למצוא מרפאה טובה ליישור שיניים ממוחשב עם סדים שקופים? מה צריך לברר מראש?

המלצתי היא לפנות למומחה באורתודונטיה – יישור שיניים ולסתות אשר מבצע באופן שיגרתי טיפולי יישור שיניים באמצעות סדים שקופים. לשימוש במכשיר הסדים השקופים נדרשים ידע ומיומנות נוספת, עד כדי כך  שאפילו לא כל מומחה מבצע טיפולים מסוג זה. על כן, אני ממליץ להיכנס לאתר האגודה האורתודונטית שם ניתן לאתר מומחה, ליצור קשר עם המרפאה ולוודא שאכן הוא מיומן בטיפול באמצעות סדים שקופים.

כתיבת תגובה